Архив: Булфото
fallback

Фермери от Източните Родопи протестират край Кърджали заради ниски изкупни цени на млякото и неизплащане на субсидии. Стопаните поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Производителите се заканиха да протестират в София, ако до 29 януари исканията не бъдат изпълнени, съобщи БНР.

Освен оставката на земеделския министър и отмяна на Наредба 3, фермерите поискаха и уеднаквяване на субсидиите с тези в останалите страни-членки на Европейския съюз. За пример посочиха, че в съседна Румъния субсидията за животно е 460 евро, а в България 250 лева. Според стопаните животновъдството в Родопите загива именно заради липсата на субсидии.

Фермерите не могат да ги получат, защото не могат да докажат предаденото количество мляко според наредбата. Разказаха, че една крава в планината трябва да дава, според тази наредба, по тон и половина мляко годишно, но това не можело да се случи.

"Нашите животни са родопски животни. Ние нямаме такъв млеконадой, който да е от някакви елитни крави или други животни такива, които дават по 30-40 литра надой. След като не успеем да ги изпълним тези литри, и ни санкционират от директните плащания. Няма субсидии", разказа представител на стачния комитет Валентин Славчев.

Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото, защото мандрите не им приемали стоката с мотива, че складовете са пълни със сирене и кашкавал.

"Мандрите, запълнени със стока и не го искат. Търсим друга мандра, ще го даваме на ишлеме. Другият вариант е реката", допълни той.

Фермерите обявиха, че ще протестират всеки ден до изпълнение на исканията им и дадоха срок до 29-ти януари, след което ще прехвърлят протеста си в София. Протестиращите тръгнаха да блокират международния път за Гърция, но полицията ги спря.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

БАБА БУНА

преди 6 години

ПЪТЯТ Е КЪМ СОФИЯ,ОТ ГЛАВАТА ИДВАТ ТЕЗИ ЦЕНИ И ТЕЗИ ДЕМОКРАТИЧНИ ЩУРОТИИ.

17

анонимен

преди 6 години

министьрьт да каже защо маслото удари 6 лв за 250 гр бьлгарско или вноснояицата 6 бр над 3 лв каква е тази скьпотия която пьлзи от 2016 г кажете каква е целта да ни уморите и които остане живот в джунгла нямаме зьби и млякото ни е оснхрана

16

Гост

преди 6 години

До АнонименИди да отглеждаш тези породи крави в Родопите и да те питам колко ще изкараш.След седмица ще ревеш за помощ.Прави са хората да стачкуват,не може 0,5л вода да струва по-скъпо от 1Л мляко.

fallback