Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да бъде сериозно преосмислена политиката на пазара на труда. Ниската безработица се дължи на демографската криза и липсата на хора, които могат да бъдат наети на работа.

Това коментира бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако говорим за прегряване, аз по-скоро бих казала, че в момента липсата на качествена работна ръка може да бъде едно много голямо силно ограничително условие пред ръста на икономиката“.

Според нея това е сериозен проблем, който заслужава както да се дискутира, така и да бъдат ориентирани редици политики от страна на правителството.

По думите ѝ в групата на безработните попадат и ученици от 15-20 годишна възраст, които са отпаднали от образователната система.

„Една част от тези младежи преживяват на база на доходите на родителите. Друга част са хората, които работят сезонно в чужбина. И тъй като тази работа по никакъв начин не се отчита в нашата страна, те не са обхванати от статистиката. Има и една интересна група от рентиери“.

Какви грешки допуска политиката по отношение на пазара на труда и как това може да се промени? Кои са порочните практики, които обезсърчават безработните да се върнат на пазара на труда?

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase