Снимка: Reuters
fallback

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) снощи отново обяви Венецуела в дефолт заради неизпълнение на две плащания облигации на обща стойност 183 милиона долара, предаде Франс прес.

"Венецуела е пропуснала плащания за 183 милиона долара по облигационните си емисии с падеж през 2023 и 2028 година", като не е успяла да го направи дори след 30-дневния гратисен период, отбелязва агенцията в изявление, потвърждавайки статута на частичен фалит на държавната петролна компания (Петролеос де Венесуела - PDVSA).

Това съобщение, което потвърждава затрудненията на Каракас да изплати заемите си, идва в момент когато правителството на Николас Мадуро се опитва да предоговори с кредиторите условията на своя външен дълг, оценяван на около 150 милиарда долара.

Според Стандард енд Пуърс има вероятност Венецуела отново да изпадне в неплатежоспособност (по дълга си) през следващите три месеца.

Страната бе разклатена от поевтиняването на петрола, което я лиши от ликвидност и доведе до сериозни недостиг на храни и лекарства, както и до хиперинфлация, която МВФ очаква да надхвърли 2300 процента през 2018 година, припомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

П.Петров

преди 6 години

Комунизмът, социализмът и другите видове популизъм овластяват прости, нагли и некомпетентни хора, които в опита да изпълнят обещанията си, за да се задържат на власт, докарват държавите до фалит или разруха, защото идеите им не се основават на работещи хилядолетия икономически модели, а на въображение.

52

Млад човек

преди 6 години

Хайде, червени - покажете ми една прокопсала комунистическа страна.

51

Професор Тюхчеф

преди 6 години

Всичко това са дългове, които са договорени при национализирането на западните активи във Венецуела. За разлика от СССР , там национализацията не е безплатна.

fallback