Снимка: Архив, Булфото

Над 90 на сто от потреблението на млечни продукти в страната се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това е съобщил зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата "Купувам българско". Тя е в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България.

При яйцата българското производство достига до 93 на сто от пазара, а при телешкото - 63 на сто.

Зам.-министър Димитров е цитирал и статистически данни за ръст от 28 на сто в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има и 3 на сто нарастване на продажбите на български храни за последната година.

Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които домакинствата у нас купуват, е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти и се отразява положително и на износа, е обяснил д-р Димитров.

От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд.евро вноса.

Седемдесет и пет на сто от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, е казал още зам.-министър Димитров.

Той е декларирал, че държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, а българските производители на храни са успели да спечелят доверието на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase