Снимка: архив "Булфото"
fallback

При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ "Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова седмица след като БАН излезе с доклад, в който излезе с няколко сценария за бъдещето на проекта. Един от изводите в документа е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се прави.

"БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана", каза Петкова, цитирана пред bTV и припомни: "Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ "Белене" беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки".

Oще по темата

Петкова акцентира на това, че БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата.

"Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта", каза тя.

Министърът разтълкува и че според учените от БАН има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен.

Ако започнем изграждането на АЕЦ "Белене” през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран.

"Все пак "Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без "Росатом" много трудно бихме направим каквото и да било", посочи Петкова.

Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ "Белене" и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения.

"Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с "Атомстройекспорт", който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването", каза още Теменужка Петкова.

Тя не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ "Белене" стои под открито небе.

"Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Ликвидатори

преди 6 години

Красен Станчев беше основният и най-върл ликвидатор на икономиката на БГ. Той беше главорезът на най-крупните заводи на държавата и скоро на един "Референдум" се хвалеше с това. ***, *** до мозъка на костите си, без способност да разсъждава. Той беше палачът на промишлеността, а Агов - на телевизията. Хиновски се бута да се прави на експерт, но толкова е такъв, колкото серж.Цуци Цв. е академик. Василев беше посланик на БГ в Русия и се пише газов експерт. Един смотан икономист и нищо повече

62

Гошо

преди 6 години

В основите на АЕЦ - Белене са вложени към 1,5 млрд лв, а в двата атомни реактори заедно с проектиране и контрол на ПСД - около 1,4 млрд лв. Разходи по охрана, командировки и кореспонденция - около 200 млн. лева. Общо 3,1 млрд. лева. В тази ситуация и при угрозата от спиране на ТЕЦ-овете и след 10 г. и на останалите блокове на АЕЦ- Козлодуй е за предпочитане строеж на АЕЦ- Белене, който ще стане готов след 10 години. Не се лъжете по тъпизмите на Кр.Станчев, Хиновски и др. мекерета на Костов.

61

Joko

преди 6 години

Жа-бет е най-добре да спре да говори разнопосочно.... Нейната работа е "гладна кокошка просо сънува".

fallback