Снимка: bgonair.bg
fallback

Всеки пети човек, регистриран в Бюрото по труда, е в предпенсионна възраст. Това показват данни на Агенцията по заетостта.

Хората, попадащи в тази категория, са сред най-уязвимите на пазара на труда. Да си намериш работа по специалността, точно преди пенсия, е нелека задача, признава Учка Тодорова - икономист с 30 години стаж.

Тя започва работа в консултантска фирма, благодарение на програма за субсидирана заетост, разказва Bulgaria ON AIR.

Тодорова намира работа по програмата "Помощ за пенсиониране". Тя е предназначена за безработни лица над 58 годишна възраст, на които им остава малко до пенсия. Тези хора по-трудно намират работа, а самите работодатели по-рядко ги наемат.

По програмата могат да се включат хора за не по-малко от три месеца и не повече от две години. Държавата покрива част от разходите за заплати и осигуровки. От тази програма всички печелят, споделя работодател.

Въпреки големия дял сред регистрираните безработни, хората в предпенсионна възраст все повече намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

До Анонимен 39

преди 6 години

Ти си ***.За академиците беше гласувано специално решение. Малко неща знаете относно БАН, затова успяват да ви излъжат с цел да печелят съчувствие.Видя ли снощи по новините как една хитруша въртеше очички и твърдеше, че в Германия са й предложили заплата 3 000 евро, но тя се върнала у нас с благородната амбиция да прави наука?И сега хленчи, че докторантската стипендия е под 500 лв.Нека да ти кажа - имат ли връзки,идват тук, за да вземат лесно докторска степен.После се пробват зад граница

40

Анонимен

преди 6 години

До До КироВ магазини на "Билла", поне в София, има доста възрастен персонал - и касиерки, и продавачки. Ромското присъствие в тези магазини също е солидно.После се чудим, защо столицата е претъпкана, а селата - празни.Ами като няма работа, какво да правят хората? Идват в София, където свободни работни места винаги има. Друг е въпросът, че човек пред пенсия е с натрупан опит и търси достойни позиции, съответстващи на знанията и опита му.

39

и аз да кажа

преди 6 години

На 60 г. съм, от една година ( до края на др. месец) съм на борсата.При 2 дипломи - за агроном и педагог не можах да си намеря работа , а кандидатствах на 7 места, навсякъде причината беше възрастта ми. За след Нова година имам уговорка за агроаптека , за 600 лв., че да видим...Трябва да сколасвам до пенсия , но трудно , много трудно.

fallback