Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Защитата на банкоматите ще едно вечно състезание между "добрите и лошите", защото банките винаги търсят компромис между сигурността и удобството на клиента. Това заяви в "България сутрин" банкерът Левон Хампарцумян.

За 6 месеца станахме свидетели на 11 взривени от бутилки със сгъстен въздух банкомати, а днес друг бе обран по същия метод в Сапарева баня, а обирджиите се укриват в района на село Боснек, област Перник, където полицаите претърсват.
Oще по темата


Гостът на телевизията бе запитан дали става въпрос за атака изцяло срещу банките?

"В криминалния свят има моди на най-различни неща. Явно сега е модата на микровзривовете на банкомати", смята банкерът.

Пред Bulgaria ON AIR Хампарцумян посочи, че има начин как банкоматите да станат по-устойчиви и визира два варианта: или по-малко пари да се съдържат в тях, или устройствата за теглене на пари да се поставят на по-трудни места.

Но всичко това би било едно непрестанно състезание, продължи експертът, като отбеляза, че никой не би искал да "влиза в едни бронирани клетки", при които идентифицирането отнема твърде много време.

Банкерът коментира и миналата на първо четене тема за налагането на таван на кешовите разплащания до 5 хил. лева, като обясни, че тенденцията се използва в световен мащаб.

"Световна практика е кешът да се ограничава. Понякога законово, друг път по естествен начин, както е в Исландия, където всичко е дигитално и сравнително лесно", даде пример Хампарцумян.

По думите му нивото от 5 хил. лева отговаря на средноевропейското такова, като първоначалното предложение за таван от хиляда лева е непрактично, категоричен бе банкерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Бахуро

преди 6 години

Те пък тия банкомати все едно не са застраховани...

12

До номер 5

преди 6 години

Те много така наречени банкери са като него. Превърнали банките си в ЕООД. Де от къье цоцат комисионни и въобще не ги е еня за заплатите им. Ярък пример в това отношение е Петър Славов от Прокредит банк

11

До ановимен 13

преди 6 години

Играят си на гоненица и полицията имитира акции.

fallback