fallback

Сирийското правителство днес е потвърдило пред дипломатите, намиращи се в Бон по повод преговорите на ООН във връзка с промените в климата, че в крайна сметка ще подпише Парижкото споразумение. Така САЩ остава единствената страна в света, която не го подкрепя, съобщава Bloomberg.

Това си е съществена новина. В момента Сирия се намира в ужасяваща гражданска война, в която има много играчи и не се вижда скорошен край, но все пак обяви решението си. Макар да не е сериозно "петно" на световната карта на въглеродните емисии, в сравнение с други страни, присъединяването на страната към Парижкото споразумение по климата дава ясен знак към администрацията в Белия дом, че позицията ѝ по промените в климата граничи с абсурда.

В края на 2015 г. почти 200 държави обещаха в Париж, че ще следват национални политики, които да предотвратят все по-опасните климатични промени. Общата цел е да се поддържа затоплянето под 2 градуса по Целзий. Условията по споразумението дават възможност на САЩ да се оттеглят през 2020 г. - заявка, която Доналд Тръмп вече направи.

Решението на американския президент от юни тази година да оттегли САЩ от Парижкото споразумение по климата най-вероятно е вляло разум в останалите държави и още повече е засилило подкрепата им към общата цел за намаляване на емисиите, смята Глен Питърс от Центъра за международни изследвания на климата в Осло.

За 49 страни вече се предполага, че са достигнали максимума в емисиите си на парникови газове. Проблемът идва с това, че страните нямат много време преди процесът да стане необратим - смята се, че това може да се окаже факт през следващите 15 или 20 години.

А за да бъде ситуацията още по-странна, Тръмп праща свои делегати на срещата в Бон, които ще се опитат да популяризират идеята си, че едно от решенията на климатичните промени е използването на изкопаеми горива и ядрена енергия.

Говорители на най-голямата в света частна компания за добив на въглища - Peabody Energy, ще направят презентация, чрез която да подчертаят ролята, която въглищата и други изкопаеми горива могат да имат за ограничаване въздействията от покачващите се температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

система

преди 6 години

Много ми е интересно как Сирия ще спазва квоти за замъсяване - може би ще имат лимит за изстреляни снаряди за ден?Тук не става въпрос за реална екология, а за политика.

8

Анонимен

преди 6 години

и САЩ подкрепят споразумението за климата, само жълтата перука не го подкрепя... играе против интереса на народа си

7

АМАН от убиици

преди 6 години

ПОлицайте принуждаващи водачите да увреждат земята и климата с холограмни оръжия и включени скенери и фарове денем се следят като особенно опасни терористи/teroristi масови убиици..

fallback