Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
fallback

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за работа за още 10 години (какъвто е максималният срок по закон) от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Лицензът беше връчен на официална церемония в сградата на регулатора.

Модернизацията на блока, позволила удължаването на срока на експлоатация, е извършена със собствени средства. Целият проект за удължаване на срока на работа на двата блока в централата струва 674 млн. лева - за всички дейности до получаването на лицензите, каза директорът на централата Иван Андреев.

На въпрос на Investor.bg той уточни, че част от дейностите по работата на блоковете се припокриват и не може да се отдели какви суми са платени само за V блок. По-голямата част от средствата вече са платени, а цялата процедура за удължаването на работата на двата блока ще приключи през октомври 2018 година.

Председателят на Агенцията Лъчезар Костов отбеляза, че за първи път се пристъпва към тази процедура у нас, но в световен мащаб това е традиция - в момента работят 448 реактора и 64% от тях се експлоатират вече повече от 30 години.

Централата се намира в много добро техническо и финансово състояние, отчете от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова, която също присъства на церемонията. Тя подчерта факта, че цялата процедура се изпълнява със собствени средства.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 години

Кунева трябва да получи Орден Стара планина за заслугата, че спаси от фалит АЕЦ Козлодуй, който нямаше къде да продава тока си от 1-4 блок.

20

Анонимен

преди 6 години

Тенденцията при ядрените реактори е да се затворят и да не се строят нови. Приемете го вече и стига с тази носталгия по малките блокове и повтаряне като роботи. 5,6 ще го удължават на всеки 10 години по Половин 1млрд и това е. Всичко минава на вятър и слънце.

19

стефан

преди 6 години

И четирите блока на АЕЦ-ца бяха модернизирани с френско и американско оборудване и след това затворени, така че нищо не пречи и с лицензи 5 и 6 блок да се затворят. Причини и поводи винаги ще се намерят, а продажници в България: колкото щеш!!!!!!!!

fallback