Снимка: архив, БулФото
fallback

Заплатите в "Мини Марица Изток" ще бъдат увеличени с 10% - с 5 на сто от четвъртото тримесечие на 2017 г. и с още толкова от началото на 2018 година.

На практика това представлява ръст от поне 100 лв. за ниските заплати, но за някои длъжности достига и надминава 200 лв, съобщават от КНСБ.

Първоначалното предложение на ръководството на фирмата е било за 5 на сто увеличение. По-големият ръст обаче е бил договорен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с участието на президента на КНСБ Пламен Димитров и председателят на миньорската федерация Валентин Вълчев.

Въпреки трудностите заплатите в минната промишленост трябва да се увеличават, както навсякъде в страната, е заявил Пламен Димитров. По думите му миньорите имат право и трябва да получат своите поне 100 лв. върху заплатата, които синдикатът иска за всеки един работещ българин. Той е припомнил, че това е и едно от исканията на протеста на КНСБ, направен на 27 октомври 2017 година.

Това не е единственото предприятие в минно-добивната промишленост, където се вдигат заплатите, допълват от КНСБ. В "Каолин" заплатите са нараснали с 10 до 16 на сто, в зависимост от длъжността. Мярката отново е договорена със синдикатите.

В "Асарел Медет" увеличението е с 5 на сто, което означава поне 100 лв. на работник.
За сравнение през миналата година средната заплата на работещите в сектора е нараснала с 2 на сто, достигайки 16 527 лв. годишно. Това е с близо 5000 лв. над средното за страната, което е 11 534 лв., са отчели преди месец от минната камара. В минно-добивната промишленост работят 22 342 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Иван-работник в ММИ

преди 6 години

И че в Мините взимаме с премиите средно по 1500 лв.за ненормалните условия на труд,а не по 3500 како се тръби по-медиите.Това защо не го отбелязвате бе МИШКИ

14

Иван-работник в ММИ

преди 6 години

Защо не излезете пред хората и не им разясните за какво иде реч.МИШКИ!!!Защо не договаряте евентуалните съкращения(които предстоят),с хубави обещетения и поне 1,5год.на борсата.Да ви кажа ли защо?-защото ще си загубите ПРИВИЛЕГИЯТА,не работата.Къде дават пари да пиеш по цял ден кафета и да пушиш цигари на топло.Защо се криете бе МИШКИ от хората?Това защо не го казвате бе МИШОЦИ?

13

Иван-работник в ММИ

преди 6 години

Защо не изплюете камъчето,че предприятието си отива,че няма елементарни условия на труд,че няма материали и ръкавици,че от време на време няма вода за пиене,а трябва да си носим,за това че не се заплаща извънредния труд,както е по-трудов договор,а работим по-повече часове,че няма резервни части и помощна механизация.Това защо не го кажете бе мишоци,ами се лигавите и си мислите че хората са прости с вашите смешни и лъжливи 5-10%,които са за тримесечия.МИШКИ!!!

fallback