Снимка: Булфото, архив

Цените на млякото, маслото, сиренето, кашкавалът тръгнаха рязко нагоре само за година.

През месец август най-драстичен е скокът на маслото – с цели 43%. Сравнително по-ниско е нивото на растеж на цената на кашкавала – 9%, сиренето е повишило стойността си с 8%. Най-малко е поскъпнало млякото - прясно и кисело средно с 3% за година.

Още по темата

В последната седмица – 18-25 септември, средната цена на едро на пакетче масло от 125 грама се продава за 1,84 лв.

Миналата година по същото време същото това пакетче масло е струвало 1,37 лв. или с 0,47 стотинки по-малко. Тази цена е малко по-ниска от цената му през август.

От Комисията по стоковите борси отчитат лек спад в сравнение с август.

Основната причина за скока те намират в увеличените изкупни цени в Европейския съюз. В Германия например масло от 250 грама се продава за 2 евро в магазините.

Завишеното потребление на шоколад, в който се използва натурално масло също влияе на цената на суровината. Не на последно място за скок в цената е и търсенето на пазара - вкусовете на европейците се променят и все повече предпочитат да консумират природни продукти, а не изкуствени подобрители.

През последната седмица на септември. Прясното мляко е понижило цената си с няколко стотинки спрямо същия период на 2016 – 1,61 лв. на литър, спрямо 1.65.

Цената на кашкавала обаче е по-висока, в сравнение с миналата година – с близо лев. По малко, но все пак има увеличение и при сиренето – 50 стотинки.

Според данните на Центъра за анализи на селското стопанство за първото шестмесечие на 2017 година са изкупени 311 хиляди тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година.

Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%.

Според експертите от Комисията по стоковите борси и тържища цената на тези продукти ще пада леко през следващите месеци, докато достигне нормалните си стойности.

По данни на Центъра за анализи на селското стопанство обаче за 10 последните десет годни има осезаем спад в производството на мляко, като млечните стопанства са намалели драстично за тези години.

Основен проблем в отрасъла си остава ниската изкупна цена на млякото.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, обясни пред БНТ, че не са създадени нови стопанства, а просто част от сивия сектор е излязла на светло.

Около 1 милион тона мляко се произвежда, на това което се декларира е наполовина. Останалите са в сивия сектор -продават директно млякото си, сиренето, допълни той.

Божидар Иванов от Центъра за анализи на селското стопанство обясни, че около 50 на сто от млякото стига официално до мандрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase