Снимка: Reuters, архив
fallback

215 000 яйца с опасното вещество фипронил са открити в склад и в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Яйцата са иззети, предстои да бъдат загробени.

Oще по темата

"Търговецът не подлежи на санкции, тъй като няма как да знае, че яйцата съдържат фипронил”, каза д-р Янков за "Фокус".

Санкциите ще са за производителя, тъй като фипронилът е забранен за употреба в продуктивни животни. Работата на инспекторите от Областната дирекция продължава за установяване на още такива яйца.

По думите на д-р Янков количеството фипронил, което е открито, е далеч от токсичната доза, въпреки че е над нормата.

Според него едно яйце няма да нанесе щета на организма, трябва да са консумирани около 2 кг яйца на месец. Заразата е дошла през животно, което е било третирано с фипронил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 години

Истината е,че в последните 20 години сме яли от този фипронил.Трябваше някой друг да се сети и месец-два след това и ние да се сетим "ама то това така си беше".Същото като с урановата вода и кой знае още колко други храни и напитки.Доста онкологии се навъдиха в България и все пълни,вероятно си има причини за това.Прав е човека по-долу,който си произвежда сам храната,лошото е,че много други не могат да го правят.Тровят ни непрекъснато с какво ли не.

26

@23

преди 6 години

Средното на тегло на човек не 70кг, това е средното тегло на мъж! Освен мъже, съществуват и жени и деца. Които не тежат по 70кг. За едно дете 7кг, едно яйце е допустимата дневна доза. Би ли го дал на детето си? Още повече, яйца ядат и хора с проблеми с черния дроб, или на сериозни лекарства, бременни и т.н. Щом ЕК казва, че е недопустимо тези яйца да бъдат продавани и консумирани, то няма какво да се коментира колко били безопасни. Защото не са. Въпросът тук е от къде се взеха 215 000 яйца!

25

Хммм,

преди 6 години

Нали тези яйца бяха внос,или и тук си ги обработваме ? Накрая ще се окаже,че фипронилът е много полезен / чисто по нашенски/..... Виновните да бъдат съдени....и строго наказани!

fallback