Снимка: архив, Булфото
fallback

Промените в закона за местните данъци и такси може да доведат до по-големи разходи за домакинствата, което ще увеличи данъчната тежест като цяло, алармират от КНСБ в становище, изпратено до НСТС и парламента, с копие до медиите.

Според синдиката справедливостта на облагане с екоданъци в ЕС е нарушена. Причината е, че в заможните страни са готови да плащат повече в името на околната среда, докато в по-бедните, като България например, трябва да се отчита по-ниската покупателна способност. В същото време обаче трябва да плащаме все по-скъпо заради хармонизацията на екозаконодателството.

Целта на всяка данъчната политика трябва да бъде справедливо разпределение на тежестта между богати и бедни, между бизнеса и труда, смята конфедерацията.

В тази връзка КНСБ припомня и своите аргументи и предложения по повод цялостната данъчно-осигурителната тежест за следващата година, отправяни неколкократно към българското правителство. На първо място това е двустепенната система на прогресивно облагане.

Максималният осигурителен доход (МОД) постепенно и на стъпки да нарасне до 10 пъти минималната работна заплата, установена за страната; Въвеждане на данък върху финансовите транзакции (0,1 на сто); Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 на сто с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

По този начин би се постигнало едно по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия сектор, предвид огромните печалби и липсата на реинвестиции от страна на инвеститорите.

От сидниката предлагат още допълнителни данъчни стимули за повишаване квалификацията, както и прилагане на т.нар. зелени данъци, способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата, пише БТА.

Отсъствието на елементарна справедливост и солидарност на равнище общество вече не е само в съзнанието на гражданите, но и в гнева, предизвикал техните протести. Затова искаме промени, възстановяване на справедливостта и атакуване на бедността, посочват от КНСБ.

Постепенното обръщане на съотношението преки/косвени данъци, чрез повишаване дела на преките налози и намаляване този на косвените, доближавайки се до средните нива в страните от ЕС, е важна стъпка в тази посока, смятат синдикалистите.

Те настояват, че сегашното данъчно облагане е неприемливо, имайки предвид, че говорим за най-бедната страна в ЕС-28, при тенденция за постоянен растеж на линията на бедност, отрицателен демографски прираст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи бедни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 6 години

А кога ще променят несправедливата такса смет която се плаща на жилище, а не на брой живуще в жилището? Аз съм сама и плащам толкова, колкото и съседите, които са 7 човека. Логично е, че моите отпадъци са 7 пъти по-малко.

42

Комсомолец

преди 6 години

До кристаВсеки ден пенсионер хвърля на алоизманик минимум по 5хил.лева джобни пари.Паркингите не стигат за личните автомобили.Цените на жилищата хвърчат нагоре,а можеш само на"зелено"да си купиш жилище.Готовите са продадени.По празниците граничните пунктове са задръстени от желаещи за почивка в чужбина.Заведенията са пълни денонощно.Кофите за *** са пълни с изхвърлена храна.Магазините за стр.материали въртят луди обороти.Безработни без никаква квалификация не приемат под хил.лв.работа.

41

Комунист

преди 6 години

До АнонименСолидарност, социално, социализъм и т.н. Абе, кажи го болен здрав носи.

fallback