Снимка: архив, БулФото
fallback

В България има наистина устойчива тенденция на спад на безработицата през последните две години. Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред БНР.

"Имаме рекордно ниска безработица, която ни връща на нивата още преди икономическата криза – 5,9 са последните данни на Евростат", посочи тя.

По думите й независимо, че тези тенденции са постоянни през последните две години, предизвикателствата пред пазара на труда продължават да са сравнително сериозни.

Трябва да осигурим бизнеса и работодателите с хора, които са подготвени веднага да влязат в заетост с адекватни знания и умения да заемат работните места, каза Русинова.

Най-голямо предизвикателство според нея са хората, които дълго време са били изолирани от пазара на труда. Те са и постоянната група, с който МТСП работи от няколко години.

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“ е инструментът, който подпомага изцяло националните политики, затова е и най-успешната оперативна програма и в предишния, и в сегашния програмен период, смята Русинова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Нормално - рекорден спад на населението = рекордно ниска безработица.Математика за 2-ри клас

17

инженер

преди 6 години

бил съм на борсата за 6 месеца така и никой не ме пита какво мога и каква работа търся

16

Анонимен

преди 6 години

Дори *** избягаха от страната... тая статистика за безработицата е гола вода.Трябва да се включват всички под прага на бедността, ако са нужни 200лв за оцеляване но взимаш 100 каква работа е това?

fallback