Снимка: Reuters
fallback

Българските преработватели отказват да купуват родни праскови. Това обяви членът на УС на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ през тази година в Гърция има свръхпроизводство на компотни праскови. "Поради климатичните условия там те зреят по-рано и преработвателите в България имат възможност да ги закупят и да ги преработят преди узряване на българската продукция", коментира тя. 

"Изкупуваме от всеки един производител, който отговаря на качествените критерии, които имаме", коментира от своя страна оперативният директор на Фрукто-Сливен Димитър Кънев. 

На този етап 30% от нуждите на Фрукто-Сливен са задоволени чрез българска продукция. Неговото предприятие има нужда от 10 хил. тона годишно, а българските производители не могат да предложат повече от 5 хиляди, сподели още той. 

"Приоритет за предприятието ни е българската суровина, тъй като в Гърция имаме транспортни разходи от 0,08 до 0,10 лв", допълни Кънев. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

От прасковите в долината на Тунджа по-хубави няма.

11

азхаресвам

преди 6 години

прасковите. Купихме от производител от сливенско праскови за компоти по 1,20 лв. килограма. Изобщо не съм купувал гръцки, дори не знам къде продават такива. Недостигът на суровини за големите консервни фабрики си е техен проблем. За мен е важно да има евтини, сравнително вкусни и полезни стоки по магазините. Да се решат проблемите с пенсиите, ниското заплащане на труда, извънредния труд, укриването на данъци, неплащането на осигуровки. *** проблем е нерешим, защото няма диктатура.

10

Анонимен

преди 6 години

пак ви бутат фишеци и вие се хващате.Работата е че Фрукто е в много обтегнати отношения с асоциациите от години. Нещо като "брак по сметка" - работят заедно не заради друго а защото им е икономически изгодно. Тази година има свръх производство и за това Фрукто ги отсвиви. Догодина се очаква бедна година и те ще отсвирят Фрукто. Просто бизнес - понякога печелиш, понякога губиш

fallback