Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Националната агенция по приходите (НАП) тръгна по петите на фирми с над 1 млн. лева в брой. До този момент в Агенцията около 1200 фирми са декларирали счетоводните си ведомости за такава наличност в касите си. НАП се осъмни, че се осъществяват нередни дейности.

"Още в първите няколко стотин проверки се потвърди, че фирмените каси много често се използват като лични портфейли от собственици и управители за разходи, които нямат общо с дейността на фирмата", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът "Връзки с обществеността" и говорител на НАП Росен Бъчваров.

Той съобщи, че има още над 10 хил. фирми, които съдържат в касата си над 6-цифрени суми.

Това, което най-често се случва, продължи говорителят е, че управителят на фирмата отива при касиера и му казва, че иска 2 хил. лева, за които обичайно не се пише фактура или друг документ, който да оправдае сумата, тъй като това са лични разходи.

"След 4-5 години на касата са й останали стотици хиляди или милиони лева, а тези пари всъщност отдавна са похарчени, но не са осчетоводени", отбеляза Бъчваров.

Той подчерта още, че фирмите имат възможност до края на септември да платят данъка върху своите дивиденти чрез декларации, за което няма да очакват особено сериозни последици.

И съобщи, че фирмите с 6-цифрени суми в касите са вече селектирани и предстоят проверки при тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase