Снимка: архив, Ройтерс

По-сериозни глоби за нарушения, свързани с храните, предвижда проектозакон, одобрен от правителството.

Кабинетът предлага на парламента санкциите за нарушения да се повишат чувствително - с глоба от 2000 лв. до 4000 лв. да се наказва този, който произвежда и продава храна или хранителна съставка в нарушение. Същата глоба ще се налага и при използване на добавки, които не са разрешени или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества. В момента санкциите са в диапазона 250-500 лв.

Създава се Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган. В него ще участват представители на всички заинтересовани страни.

За първи път се регламентират изисквания при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход – брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията.

Голямата новина за предприемачите е, че в проекта се предвижда влизането на фирма в "хранителната верига" да става по бърза и лесна процедура - с подаване на заявление за вписване с регистър, който ще се води от агроминистерството, пише в. "Сега".

Идеята е всеки обект за производство, преработка или дистрибуция на храни да може да заработи до 5 работни дни след подаване на заявлението и придружаващите го документи. В момента регистрацията и одобрението отнемат многократно повече време. Бързият старт и спестеното време ще позволят на новаците, навлизащи в бизнеса с храни, да направят с около 500 млн. лева приходи повече, отколкото при запазване на сегашната по-тромава процедура, твърдят авторите на проекта.

Със Закона се забранява рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца.

Санкциите за нарушения, свързани с ГМО храните, остават като в действащия закон. Всеки, който произвежда и продава ГМО храна или използва съставки мутанти, подлежи на глоба от 25 000 до 35 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 35 000 до 70 000 лв.

През лятото на 2016 г. управляващите се опитаха да прокарат нови, по-ниски санкции за използване и производство на ГМО храни. Това доведе до остри критики и предложението не беше прието. В момента законът предвижда, ако в дадена храна - например вафла или чипс, има над 0.9% ГМО, това задължително да бъде записано на етикета. Експерти твърдят, че по традиция най-много ГМО се среща в съставки, които се използват за кайма, колбаси, вафли, бисквити и други сладкарски изделия, както и в пуканки.

Одобреният вчера проект всъщност не е нов, а бе изработен от кабинета "Борисов 2" миналата година, но така и не стигна до приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase