Снимка: ДАМТН
fallback

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектори, които не отговарят на условията за безопасност, съобщиха от ДАМТН.

Изтеглянето им от пазара е по европейски проект за надзор на LED прожектори, финансиран от ЕК. Проектът е започнал през 2016 г. и в него участват 21 национални контролни органа и организации от Австрия, Великобритания, Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

Проектът проверява LED прожектори, които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление на домове, тераси, дворове и гаражи.

От ДАМТН припомнят, че тези прожектори често имат фотоклетки и се включват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което ги прави още по-атрактивни на пазара.

По проекта от територията на европейските страни-участници, са били купени и тествани за безопасност 90 броя LED прожектори от различни марки и модели.

Обобщените резултати от тестовете по електрическа безопасност и електромагнитна съвместимост са показали, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите. Пет продукта имат сериозни несъответствия - те носят висок риск за потребителите от попадане под напрежение и от удар от електрически ток. Гранични стойности при изпитанията са показали 9 прожектора, които потенциално могат да създадат среден и нисък риск, а несъществени несъответствия имат 21 продукта.

За да бъде под контрол целият български пазар, служителите на ДАМТН извършиха през месец април 2016 година проверка на още 133 LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на територията на цялата страна.

На място бяха установени несъответствия за 13 продукта: липса на инструкция за употреба на български език и адрес на отговорните икономически оператори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 години

Всеки втори се-ляк шофира таралясник с гаражни ксенони от Китай, на нашите им казаха за джобните фенерчета.

fallback