Снимка: flickr
fallback

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Oще по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Vins Van dam

преди 5 години

Продължавайте да избирате собствения си Екзекутор Буда и ще бъдете затрити гарантирано до 2040-2050 максимално.

205

Крадат милиарди

преди 6 години

С вдигането на пенсионната възраст бяха нагло престъпно блокирани милиони работни места.Без работа с а оставени милиони млади в детеродна възраст.Нагли крадци менкащи на власт нарочно създадени групировки маскирани като партии ограбват десетки милиарди годишно през бюджета и чрез монополно високи цени вкл на горива и лекарства.Над 2900 000 нямат никакви доходи вкл за оцеляване.Помощи з а оцеляване не се дават.Ограбващите милиарди не им пука от над 5 000 000 без доходи за оцеляване вкл МВР

204

Наблюдател

преди 6 години

Реално това е съвременния "тих" геноцид перфектно - законово оформен и реализиран от българските управляващи последните 3 десетилетия ! Както неможе да не "боде на очи" изобщо не им пука, че към 50-а година България реално няма да съществува, защото основно страната намалява от към млади хора! Повече от 10 -15 години този проблем се повдига от различни международни демографски организации, пред "широко затворените очи" на българските пишман политици! А от тях, "ни звук, ни стон"!

fallback