Снимка: архив, БулФото
fallback

Доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности след смутните времена на 2014 г. и кризата с КТБ.

С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват, в сравнение с останалите институции у нас. Данните са от ежемесечно национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено със собствени средства.

През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега обаче всичко е нормализирано, посочват социолозите.

"Галъп интернешънъл" е единствената агенция, която разполага с данни за доверието в банковата система за близо десетилетие назад – последното замерване е през април, а данните се движат в устойчиви равнища.

Разбира се, трябва да се има предвид, че като цяло българите имат негативна оценка за всички основни институции и когато доверие и недоверие са в сходни нива (както в случая), това вече е добра новина, уточняват от там.

Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл", базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%.

Изследването от месец май е проведено в период: 4-11 май 2017 г. сред 819 пълнолетни българи.
Изследването от месец април е проведено в период: 31 март – 7 април 2017 г. сред 818 пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Карл Маркс

преди 6 години

Маркс казва, че който е взел кредит, става роб на банката.

14

ангел

преди 6 години

Знаем ги проучванията на Галъп , значе е точно обратното !

13

ЕЕЕЕЕЕЕ

преди 6 години

И ТОВА АКО НЕ Е ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ !!!!!!!!!!!!

fallback