Снимка: Bloomberg TV България

Туристическият бранш през миналата година се радваше на добър туристопоток. И то не толкова заради откриването на нови пазари, колкото се постарахме и успяхме да привлечем регулярните туристи, които обичаха България и българското Черноморие.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Тадаръков, член на катедра "Икономика на туризма" в УНСС.

Още по темата

"Тази година се надяваме този бум да се повтори или поне да се задържи на това ниво. Разбира се, това е възможно само, ако успеем по някакъв начин да преодолеем 25-годишния проблем, който съществува в туристическия ни бизнес. Това е проблемът с кадрите", добави гостът в студиото.

"Липсата на кадри и недалновидното ръководство на всички правителства през последните 25 години все повече намаляваха приема на студенти (специалност "Туризъм" - бел.ред. ), като дори бяха закрити много от професионалните училища", добави той.

"Така се стига до един парадокс – искането на бранша да поканим хора от Украйна, Молдова и съседни страни, които да бъдат обслужващ персонал. Тоест едни чужденци да правят първия, директния допир с нашите гости. Това е немислимо", категоричен бе Тадаръков.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase