Архив: Булфото
fallback

Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел.

"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост.

Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Един българин

преди 6 години

Пастърмата за пръв път се споменава в древна Армения, някъде между 95г. и 45г. пр.н.е., по време на управлението на Тигран II, като "бастурма".Прави се от говеждо месо.Сигурно има сега от много други меса, не знам.Не съм ял нито арменска пастърма, нито турска, нито от някоя друга държава.Обаче в Ливан ядох суджук. Е, ако и родната ни пастърма е като родния ни суджук, мерси, но по-добре да си ги заврат... да не уточнявам.Нашият суджук е като тухла. Ливанският се топи в устата!

3

не

преди 6 години

До Вълнаро,не пастърмата се прави само от козе или овче месо,всичко останало e като сушена шунка

2

Вълнаро

преди 6 години

Принципно си прав, оригинала на пастърмата е солено козе месо, но може да се направи от всякакво друго. Аз съм правил и от пилешко, пак става вкусно.

fallback