Архив: Булфото
fallback

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса "смет" - според количеството на изхвърлените отпадъци, обсъдиха на среща днес министърът на екологията Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В момента такса "смет", която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите.

България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите, е посочил Божидар Данев.

Според него това не допринася за намаляване на отпадъците и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.

Председателят на БСК е посочил, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци.

 

Министър Нено Димов е отбелязал, че МОСВ подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Българин

преди 6 години

Този мега министър Нено най-вероятно е бил в Лондон и иска да взаимства система, която не е за нашите географски ширини. Ако се плаща на чувал, всички затънтени алеи, зелени площи и крайни квартали ще се превърнат в мини сметища. И сега такса смет е висока за България. Парите се крадат, а фирмите са на олигарси.

39

Анонимен

преди 6 години

А носните кърпички, които използвам на улицата, ще трябва ли да ги нося за измерване в контейнера пред дома ми, или ще имам благословеното право да ги хвърлям в трудно откриваемите като пейките по улици и спирки, общински кошчета. А, кожодери? Общината като слугиня на работодателите, да мери техния *** лично! Миличките те, закъсняха в борбата си за корпоративно, вместо държавно управление. Сега непредпазливо истерично драпат !

38

Анонимен

преди 6 години

Ако говорим за количество ***, което произвеждат, най-много трябва да плащат т.нар. "политици". А ако се включат и те вътре, няма да има такива големи кантари, които да го отчетат.А работодателите, чийто представител е Божидар Данев, тартюфски прикриващ се бивш комунистически деец, да си гледат работата - видяхме неистовата им, истерична експлоататорска злоба, неистовата им лакомия за печалби, папионките им и змийските обувки. Да се разследват парите им!!!

fallback