Снимка: архив, Reuters

Няма начин хем да глобим "Газпром" за надплатени през миналото цени, хем да се споразумеем за бъдещите отношения. Това заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер по повод разследването, което Брюксел води срещу руския газов монополист за доминиращо положение в България и още 7 държави от Централна и Източна Европа.

"Изключено е да глобим "Газпром" и в същото време да подпишем споразумение за бъдещи отношения. Процедурата за нарушаване на конкурентния пазар не допуска това", обясни комисарката.

Няколко от засегнатите държави, включително Полша и прибалтийските републики, искат руският доставчик да им върне парите, надвзети заради по-неизгодните договори за внос в Източна Европа.

Още по темата

България е сред държавите, които не желаят финансова компенсация и са доволни от договорените от Европейската комисия условия за бъдещи отношения.

До момента Европейската комисия не се е запознала още с всички мнения, изпратени от 8-те държави по предложените от "Газпром" отстъпки за бившите соцстрани.

Вестагер обеща обаче решението на Брюксел да бъде взето "в разумен срок".

Комисарката даде да се разбере, че според нея по-полезно за развитието на газовия пазар в Европа би било да се сключи сделка с руския гигант, вместо отношенията да се влошават, като му се наложи финансова санкция. Освен това глобата ще означава и край на предложението за отстъпки, направено от "Газпром", посочи източник от Комисията.

Брюксел започна разследване срещу "Газпром" за неконкурентно поведение на пазара в Централна и Източна Европа през 2012 г. За да избегне глоба, руският доставчик се съгласи в края на 2016 г. да промени договорите си с България, Чехия, Словакия, трите прибалтийски републики, Полша и Унгария. Еврокомисията поиска през март от засегнатите страни да коментират офертата на "Газпром", преди да реши дали да я приеме и подпише споразумение с компанията, или да я накаже за нарушаване на правилата на конкуренция на общия пазар.

За България в предложението се предвижда включване на клауза, която ще позволи преговори за договаряне на нова цена при значителни различия с цените за Западна Европа. Предлага се и премахване на ограниченията за препродаване на трети държави на доставяните от Русия газови количества. Ще отпаднат и разпоредбите за мониторинга и измерването на газ, които са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският държавен оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция.

"Газпром" ще оттегли и претенциите си да получи компенсации от българските си партньори за провала на строителството на "Южен поток" в размер на 70 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase