Снимка: архив, БулФото
fallback

Близо две трети от работодателите обмислят да увеличат възнагражденията през 2017 г. Това показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Допитването е проведено сред членовете на Палатата, която е проверила условията за бизнес и инвестиции в България. Анкетата е проведена по електронен път в периода 24-28 април 2017 г. сред фирми и браншови структури.

Работодателите, заявили намерение да повишат заплатите, са двойно повече спрямо предишното подобно проучване, което е проведено през 2015 г., показва съпоставка на организацията. При предишното проучване такова намерение са заявили 34% от анкетираните.

През 2017 г. намеренията на фирмите са фокусирани и върху търсенето на нови пазари – при 86%, и инвестиции в обучението на служители – за над две трети от анкетираните.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, бавното обслужване от администрацията, както и нелоялната конкуренция от сивия сектор са сред най-големите пречки в дейността на фирмите, показват резултатите от анкетата.

Над 90% от работодателите, взели участие в проучването на работодателската организация, изпитват затруднения при намирането на кадри.

Според 80% от анкетираните административното обслужване е бавно, а затруднения създава и постоянното изискване на документи на хартиен носител, с печат, които дублират електронни такива, както и неспазването на срокове за отговор от институциите.

Честите промени в законите и наредбите, създаването на нови правила, корупцията в обществените поръчки, разрешенията за строителство и присъединяване към електроразпределителната и ВиК мрежа също са отбелязани като проблеми области от компаниите.

Каква оценка дава бизнесът на данъците, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

ОТЧЕТО

преди 6 години

Късно е вече,Чада мои........Късно еМандалото хлопна ...

62

R2D2

преди 6 години

Все още и тук има псевдо шефовете който не осъзнават този проблем с качествените служители. До скоро работех във фирма в която бях от 2 години не един *** исках увеличение на база резултати и спестени пари на фирмата беше ми отказано ..... На края ми писна и им теглих една майна хаха сега на моето място има 2 девойки който са далеч от нивото ми, шефа плаща с 900 лева повече за тях а аз си намерих с 800 лева по хубава работа и то не в сивият сектор а обяснете ми къде е киро на кирия хаха

61

От адаша на Ангел

преди 6 години

До ЗероТези курсове за допълнителна квалификация и преквалификация, пък са такава глупост, че направо се чудя защо изобщо съществуват такива неща. Може би само за да се усвоят едни пари от някои хора. Ако човек можеше да работи всичко, нямаше да има нужда от всевъзможните вузове, които съществуват към момента в страната. Защо му е на човек да се обучава 4-ри години за счетоводител, след като с един курс може да постигне същия ефект? За шлосер и заварчик също се изискват умения и обучение...

fallback