Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Борба срещу сивата икономика и синдикализацията са стъпките за преборване на бедността в България. Това коментира Ваня Григорова от Сдружение "Солидарна България" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"МВФ посочва в свой анализ, че там, където синдикатите са слаби, неравенствата са големи", допълни тя.

Ако има политическа воля, могат да бъдат предприети редица мерки в областта на социалната политика, сред които подобряване работата и функционирането на домовете за възрастни хора и социална помощ при закупуването на лекарства, каза още Григорова.

По отношение на предлаганите мерки в социален аспект от страна на следващото правителство Григорова отбеляза, че не се предвижда въвеждането на нови мерки, подчертавайки опасението, че има вероятност дори да бъдат орязани социални плащания.

В последните препоръки на ЕК се посочва, че гарантираният минимален доход в България трябва да се увеличи, тъй като размерът му е изключително нисък, а критериите за достъп до него - изключително рестриктивни, посочи тя. "Това е нещо, което никой от кандидатите за управляващи не обеща и за което не се предвижда да бъде въведено", коментира Григорова.

Администрираните разходи на Агенцията за социално подпомагане са едва 3,5% от текущите разходи в държавния бюджет. Голяма част от социалното перо са пенсиите, отбеляза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

Moonoopoolaa!!!!!!Tova durji bg v robstvo

9

Охранителят-София

преди 7 години

Ето това е срамно и позорно месечно възнаграждение,че и по банков път преведено! Истински геноцид за народа: "InfoDirect: ....... +360.93 BGN OT ...... OOD Zaplati "

8

Анонимен

преди 7 години

Това, политиците да се борят със сивата икономика, ми звучи като "корумпираните се борят срещу сивата икономика". Оксиморон някакъв. Все едно да дадат на ало измамници да оперират телефонна централа в БТК.

fallback