Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Доста позитивни са данните от макрорамката, която Министерството на финансите публикува вчера. Всички числа са повишени спрямо макрорамката, на която е изграден бюджетът на страната. Повишението на очакванията за тази и следващите години е сериозно. Това каза в Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиян Войнов.

За разлика от макрорамката на бюджета, която предвиждаше 2,5% растеж на БВП, в момента се очаква той да бъде 3%, както и да се повишава през следващите години. Има сериозно увеличение в очакванията за потребление, което се е повишило с 3%. Капиталообразуването също е нагоре. Общо взето доста позитивни очаквания за следващите няколко години.

Тук изниква въпросът пред българската икономика при това позитивно развитие, което наблюдаваме в Европа и света, дали тези 3% са максимумът, който можем да постигнем. Реално това е доста нисък растеж от гледна точка на България, имайки предвид, че сме най-бедната държава и ни трябва доста по-голямо икономическо развитие, за да се доближим по бързо до средните нива на ЕС.

Повече от разговора може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

Освен това за скъпата енергия, в евросъюза ние сме с най-ефтиния ток, а в европа като цяло, по-ефтин е само в Сърбия и Косово. В Германия и Англия е повече от двойно по-скъп.

15

Анонимен

преди 7 години

Всъщност при Костов разтежа беше над 6.5 средно на година, бяхме пред Румъния и никой друг не е постигал такъв ръзт от 90-та година до сега.

14

Анонимен

преди 7 години

Цените се вдигат, БВП расте, а потреблението на практика пада!

fallback