Снимка: архив, Булфото
fallback

Стажанти от Украйна, Молдова и Беларус ще запълнят дефицита на кадри в туристическия бранш през този сезон.

Това заяви шефът на Регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, по време на откриване на традиционната специализирана трудова борса в Добрич. Борсата е организирана от Агенцията по заетостта, а в нея участваха ресторантьори и хотелиери от цялото ни Черноморие, пише "Монитор".

Според Димитров, тази година се очаква ръст на туристите с около 7 – 10 на сто. Увеличение ще има от всички пазари, но основно от страните от ЕС и от Русия.

"Вече има регистрирани ранни записвания около 8%.Борсите продължават до 20 април, така че тепърва ще се променя ситуацията, надявам се към по-добро", коментира Димитров.

Заплатите в бранша са увеличени от 7 до 15 процента, подчерта той. Рецепционистите ще получават около 900 лв. брутна заплата, готвачите – 1 000 лв., главните готвачи – 1 200 лв., камериерките – между 700 и 800 лв. На голяма част от персонала се осигурява и безплатно спане, храна и транспорт.

Работодателите търсят кадри във всички позиции - камериерки, рецепционисти, готвачи, сервитьори, бармани, спасители, аниматори, градинари, общи работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Економист

преди 7 години

Поставяйки се на тяхно място, ако трябва да работя в чужбина (ЕС) как пък ще е точно в България? С майчин руски лесно ще ги наемат и другаде. Все едно да имам избор от целия ЕС и да се забия в Румъния (примерно)...

40

А един мармот завива

преди 7 години

Стига сте лъгали всяка година идват ту тайландци,ту филипинци,ту украинци ,сега пък молдовци и беларуси ,гоУем майтап.А бе накрая ще се наложи да увеличите заплатите,че иначе всяка година все някой идва от някаде за да работи за ,,великите БГ бизнИсмени,,това с идващите чужденци го слушам вече 15 години,и накрая все няма кадри та се налага да назначават и ***.

39

Шоп

преди 7 години

Какво ще е това ядене, сготвено от главен готвач със заплата 1200 лв?Дали изобщо ше може да се яде?

fallback