Източник: Reuters
fallback

През 2016 г. се наблюдава намаляване на лихвения спред - от около 4,4% към януари до около 4% към декември. Това се дължи на по-бързия спад на лихвените равнища по кредитите на фирмите в сравнение с депозитите, които имат. Бъдещата динамика ще зависи от изменението на лихвите по заемите, ако тези по депозитите са стигнали своя минимум и се очаква да се колебаят около достигнатото си равнище.

Това прогнозират експерти в "Икономически и финансов наблюдател на Българска банка за развитие", в който анализират движението на икономически показатели през четвърто тримесечие на 2016 г.

Според тях ще има падане на лихвените равнища по кредити и депозити, но то ще се забави. Лихвените нива през 2017 г. ще са близки до тези в края на миналата година. Те пресмятат, че лихвите по депозити са стигнали исторически най-ниските си равнища, но реалният лихвен процент все още е положителен заради дефлацията в страната.

Ниската положителна инфлация едва ли ще доведе до повишаване на лихвите по депозитите, като се има предвид ниското равнище на лихвите по привлечените средства в 28-те държави-членки на Европейския съюз и запазването на програмата на ЕЦБ за лихвени облекчения, коментират анализаторите на банката.

Лихви по заемите

Наблюденията показват, че и през четвъртото тримесечие на годината продължава тенденцията от последните две години на намаляване на лихвените равнища по кредити и депозити на фирми.

Силната конкуренция между търговските банки за изрядните клиенти продължава да натиска лихвените проценти по кредити надолу. При новите кредити в евро за фирми тенденцията на намаление на лихвените равнища почти е преустановена и през последните месеци тяхната средна стойност се колебае в диапазона между 4,5 и 5%, а при тези в левове за пръв път е паднала под 4%. Кредитите в долари също спират спада си - движат се между 4 и 5%, но обемът им е малък и няма особено влияние върху средните стойности за пазара, казват анализаторите.

Лихвени нива по фирмените спестявания

Лихвените равнища по депозити на фирми също продължават да намаляват през четвъртото тримесечие на 2016 г. Голяма част от търговските банки определят лихвени равнища по по-краткосрочните депозити в диапазона от 0,01-0,1%, което е красноречив показател, че банките като цяло се стремят максимално да ограничат привличането на нови депозити от фирми и граждани, смятат в държавната банка. Ниските равнища карат фирми и домакинства да пренасочват другаде вложенията си.

Усреднените лихвени проценти по нови левови депозити на фирми през последното тримесечие на 2016 г. намаляват до нивото около 0,15%, докато при тези в евро се задържат в диапазона между 0,20 и 0,25%. През последните два месеца на годината усреднените лихвени проценти по депозити на фирми в щатски долари, нов бизнес, регистрират известно повишение и се колебаят около ниво от 0,45%.

Влияние на Фед и ЕЦБ

Очакванията за динамиката на базисния лихвен процент, който определя динамиката на лихвените равнища по евровите депозити (EURIBOR) са той да остане отрицателен през цялата 2017 г. Едва догодина може да започне намаление на неговите отрицателни стойности и към края на 2018 г. има по-висока вероятност да стане отново положителен.

В същото време базисната лихва на Фед вече започна да се повишава и през тази година се очаква да бъдат извършени поне още две нейни повишавания, като към края на 2017 г. е вероятно да достигне равнища около 1,5%. В същото време е възможно Фед да започне да намалява облигациите в портфейла си, щом основният лихвен процент достигне 1% и така да започне ограничаване на програмата си за количествени облекчения. Всичко това ще засили лихвения диференциал в Еврозоната и в САЩ, твърдят банковите експерти.

Те са на мнение, че във всички страни от Еврозоната инфлацията се засилва и дефлационните опасения все повече остават в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Нормално е след като печатницата в немско не спира. И така леко по спиралата към светлото бъдеще!

fallback