Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Търсенето на офиси в София надвишава предлагането през 2016 г. Тази тенденция се задържа и през първите месеци на 2017 г., отчита инвестиционната компания Arco Real Estate.

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови офис проекти, като общата им площ не надвишава 32 хил. кв. м. Основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара в периода от 2010-2015 г., както и забавеното завършване на някои обекти. Така обемът от нови площи на пазара, излезли през 2016 г., се оказва изключително недостатъчен да посрещне търсенето, особено в по-високия сегмент.

Затова и почти около 50% от офис площите в строеж са вече наети, отчита компанията. Инвеститори се осмелиха да стартират и нови проекти или да възобновят спрени сгради. Повечето от тях са концентрирани в по-високия сегмент на пазара в отговор на търсенето.

Поради малкото завършени нови проекти през 2016 г. и засиленото търсене във високия клас нивото на свободните площи продължи трайно да намалява. От близо 260 хил. кв.м (14%) в началото на периода в края на 2016 г. те се свиват до около 240 хил. кв.м (12%) от общия обем.

Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането, прогнозира компанията. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро нови проекти, ще засили конкуренцията сред наемодателите.

Все пак до завършването на тези сгради комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващия обем на наеми на площи в строеж ще упражнява натиск в посока нагоре върху наемните нива на пазара.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

гого

преди 7 години

''До мениджър в IT компания'' я кажи в коя компания си мениджър и как се казваш? Че от далеч ми лъхаш на ''брокер'' който иска да внуши недостиг на офиси ;)

17

Българина

преди 7 години

Пълна глупост, 50 процента са наети, катобсе построят ще освободят старите, в софия празни офиси колкото искаш

16

Анонимен

преди 7 години

Аз съм служител в средно голяма компания. Търсихме нов офис преди година, защото се разрастваме в близост до стария (южни квартали). Търсихме светла и широка площ (поне 2000 кв.м.) и вярвате или не, всичко хубаво беше заето. Един човек е написал, че никой не иска по Цариградско и крайните квартали. Абсолютно вярно- доста свободни има там (дори в Бизнес парка имаше места), но не се харесва особено. В крайна сметка наеха доста приятен офис в Дървеница след повече от 8 месеца търсене.

fallback