Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Безработицата е на много по-ниско ниво, а средните доходи са по-високи в тези държави, в които липсва единна минимална работна заплата. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция. Производителността на труда в България е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата, подчерта той. Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай - под 30%, добави Велев.

В страните с висока поляризация и диференциация на доходите, каквото е и България, експерти съветват минималната работна заплата да следва по-висок относителен дял спрямо средната, коментира от своя страна Любен Томов от КНСБ.

Според Томов през следващите години минималната работна заплата в България ще следва по-обвързан ход в посока нагоре спрямо средната работна заплата от порядъка на 45%-50%. 

 Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Страшно

преди 7 години

У нас терористи чрез спец наркотици и зомби препрограмиране ползват екипа на Борисов за ограбване на над 60 000 000 000 .Милиардите се насочват за препиране през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ.Ограбват се от народа. Ако видите снимката на приетия НЕзаконен бюджет ще видите приходна част/ограбени от народа/ 23 000 000 000/около а разходна част около 11 милиарда/вижте снимка на таблото / над 10 милиарда се губят..НА борисов се внушава че пет милиарда за вили и палати /по списъци/ без яхти били нищо

25

Анонимен

преди 7 години

ZADYLJITELNO E KAKYV ES E TOVA?

24

Анонимен

преди 7 години

до 19 - нещо си в грешка минималната работна заплата в Румъния е по-висока от нашата. Тук тя е окоол 230 евро, а в Румъния- 270 евро или това се равнява на 540 лева.

fallback