Снимка: Bloomberg
fallback

Трябва да се направи ясно разграничаване между икономическите последствия за страните, които са целеви за бежанския поток, и страни, като България, които са само транзитни. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Германия и Швеция можем да говорим за наистина икономически отражения, защото става дума за интеграция, преквалификация и обучания и много други разходи, свързани с дългосрочното пребиваване на гражданите на трети страни на тяхна територия. А в страни като България, Сърбия, Македония, Унгария, Хърватска, говорим за разходи за прехраната и охраната на бежанците, които минават през наша територия".

Трябва да се прави разлика и между икономически мигранти и бежанци, защото различни разрези показват, че преминаващите имат различни мотиви, каза гостът. "Не всички от тях са водени от притеснения за своята сигурност. Някои търсят просто по-добър живот".

Има ли ефект върху политическия живот в България? Каква е тежестта на проблема с бежанците в политическия и икономически живот на България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Bayern

преди 7 години

В Германия само 120 от "бежанците" са се съгласили да работят, останалите 1000000 са на лапачка и дундуркане. Ефекта е голям, няма що.

17

Циник до 22

преди 7 години

Мне...анадолче е...вродено му е!

16

goo

преди 7 години

Пълен ***.

fallback