Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Банковата система на България бележи растеж на балансовия капитал и по-висок финансов резултат през януари спрямо година по-рано, отчита Българската народна банка (БНБ). 

Печалбата на банковата система през януари достига 94 млн. лева и е с 10,6% по-висока спрямо януари 2016 г., показват изчисленията на Investor.bg.
 
Към 31 януари коефициентът на ликвидните активи (37,88%), изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, доказва запазено високo ниво на покритие на пасивите.
 
В рамките на текущия период са извършени разходи за обезценка по кредити и вземания за 47 млн. лева, докато през януари миналата година те са били за 66 млн. лева.
 
Общата сума на активите на банковата система към 31 януари е 91,5 млрд. лева, като в годишен хоризонт активите отбелязват прираст с 5,1%, а спрямо края на 2016 г. – намаление с 0,6%.
 
През месеца са редуцирани паричните средства, дълговите инструменти на разположение за продажба и кредитите и авансите. Увеличение е регистрирано при другите депозити на виждане и при ценните книжа в портфейлите за търгуване, отчитат в централната банка.
 
Експертите на БНБ отбелязват, че брутните кредити и аванси леко нарастват.
 
Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

Нали това им е работата .Да рекетират.

8

Анонимен

преди 7 години

Това, че банките печелят не е добре. защото е ясно от кого печелят. Както и за кого печелят....

7

Анонимен

преди 7 години

ко няма да спечелят, лихвата която дават по депозитите е 0,0000000000000000000001%

fallback