Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Преводите на емигранти от чужбина се явяват съществен източник за подкрепа на потреблението и растежа на икономиката. Това обяви проф. Искра Белева от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че до 2015 общият паричен поток преводи от чужбина и компенсация на наетите е около 1,6 млрд. евро, който след това започва да намалява. До 11-ия месец на 2016 сумата достига около 1,4 млрд евро.

Белева обаче уточни, че когато се включат трансферите, които се правят чрез бюра за бързи преводи, и парите на ръка, които се носят в страната, общата сума става много по-голяма. 

По думите й част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там. Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират. 

През 2001-2002 повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 години

Негативен

22

Анонимен

преди 7 години

До До ЦиникКакво да дам на държавата? Храня семейството си, което е едно от т.нар. работещи бедни! Нали заради тази държава съм заминал? Ако всичко беше наред, нямаше да съм навън. Какво още да и дам? Срещу какво? Гаранция за образованието, здравето и бъдещето на децата ми ли? Изпращам пари и адски се дразня, когато чета колко е горда властта, че сме наляли още милиарди! Все едно, че това е нещо похвално. Обичам си България, но .....

21

няма

преди 7 години

полза за държавата ни от тези преводи, върху тях не се плаща 10% данък, от тях не сеплащат пенсии, за образование, пътища, полза имат само близките им за да иматпари.

fallback