Снимка: архив, Булфото

Пералнята измести лаптопа сред най-купуваните стоки на изплащане. Това сочи класация на водеща финансова институция за потребителско кредитиране. За миналата година пералнята се нарежда на трето място в класацията на най-продаваните продукти на лизинг.

За сравнение 12 месеца по-рано същата позиция заемаше лаптопът. Най-често хората си избират пералня на цена между 490 и 540 лв., с капацитет 7 кг и енергиен клас А+++.

Потребителите търсят още допълнителни екстри, като режим "Ръчно пране”, "Отложен старт” и програма за вълна, пише "Монитор".

Освен изкачване в класацията се забелязва и увеличаване на сумата, която потребителите отделят за бяла техника при стоките на лизинг, взети през миналата година. При пералните нарастването е с около 100 лв.

Най-желаният хладилник пък е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 г. и е на цена 590-640 лв. Клиентите харчат повече и за готварски печки, където средната цена е нараснала от 430-480 лв. на 580-630 лв.

На първо и второ място по популярност се подреждат съответно телевизорите и смартфоните, като те запазват челните си позиции както през 2016 г., така и в предходната 2015 г.

През миналата година близо 30% от подадените молби за покупка на стоки на изплащане са именно за този вид техника. Според експертите от финансовата институция това са най-търсените стоки, защото се ползват ежедневно.

През модерен телефон те четат и постват в социалните медии, играят, обменят съобщения с приятели или проверяват пощата си. Смарт телевизорите се използват за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика, играене на видео конзоли, браузване в интернет, слушане на IP радио и така нататък.

Телевизорът продължава да е сред най-търсените стоки. Проведено наскоро проучване показва, че 80% от домакинствата притежават повече от един, а 40% - над три телевизора. Но се отчита спад в цената на стоката, която избират потребителите.

Например през последната година хората кандидатстваха за кредити за телевизори на стойност 540-590 лв., докато през 2015 г. сумата беше 970-1020 лв. Цената на най-търсените смартфони също отбеляза сериозно понижение от 1300-1400 лв. през 2015 г. до 490-540 лв. през 2016 г.

Специалитети обясняват, че причината за това е честата смяна на телевизора и смартфона си, с цел взимане на по-модерно устройство и самото поевтиняване на техниката. Те търсят най-доброто съотношение цена-качество и не харчат много пари за техника, която ще бъде морално остаряла след 2-3 години.

Друга група продукти, която отбелязва чувствително повишение на средните цени, е обзавеждането за спалня. През 2015 г. хората кандидатстваха за финансирането на такива стоки на стойност 700-750 лв.

А през миналата година цената е 1050-1100 лв. Разликата идва от ръста на молбите за финансиране на покупката на по-скъпи матраци. Година по-рано те изобщо не бяха част от 10-те най-търсени продукти на изплащане.
От класацията за 2016 година изпада таблетът, който година по-рано заемаше 9-то място.

Класацията "Топ 10 на изплащане” подрежда най-избираните модели според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане. Изданието за миналата година е базирано на искания за повече от 383 000 стоки. Почти 53% от тях са за 10-те най-търсени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase