Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Равнището на безработицата в България остава стабилно в края на миналата година. През декември 2016 г. нивото ѝ се запазва на 7,1%, колкото беше и през ноември 2016 г. Това е и най-ниското ниво на безработицата от 2009 г. насам, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 231 хил. души в България са били без работа в края на миналата година, изчислява Евростат.

Младежката безработица у нас обаче се увеличава до 22,4% през декември от 22% през ноември. Броят на безработните младежи до 25 години остава 33 хил. души, т.е. увеличението най-вероятно идва от спад на икономическата активност сред младите хора, а и намаляването на броя на младежите заради демографската ситуация.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също остава стабилна в края на миналата година на ниво от 8,2%. Нивото ѝ в еврозоната се понижава с 0,1 процентни пункта до 9,6%.

Общо малко над 20 млн. души в ЕС са били без работа през декември 2016 г., от които приблизително 15,6 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Подобни тенденции се отчитат и при младежката безработица в ЕС и еврозоната. В блока като цяло показателят остава без промяна на ниво от 18,6%, а във валутния съюз се понижава с 0,1 процентни пункта до 20,9%.

Общо малко над 4,2 млн. младежи до 25 години в Европейския съюз са били без работа през декември 2016 г., от които почти 3 млн. са от държавите от еврозоната, показват данните.

Чехия и Германия остават държавите в ЕС с най-ниска безработица – съответно 3,5% и 3,9%, а Гърция и Испания са с най-висока – съответно 23% и 18,4%. Що се отнася до младежката безработица, най-ниска е тя в Германия (6,5%), а най-висока – в Гърция (44,2%), Испания (42,9%) и Италия (40,1%).

Хърватия, Испания и Португалия продължават да са държавите с най-силен спад на безработицата в ЕС през последния месец на миналата година. Ръстове са отчетени в Кипър, Италия, Естония и Дания.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БРЕЙ

преди 7 години

МОЛЯ ВИ, НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ,ЕДНО ХОДЕНЕ ПО КАЗАНИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС,ДВА МИЛИОНА ГИ НЯМА,МЛАДИ ,ЗДРАВИ,НЯМА ГИ,ТЯХ ЗАЩО НЕ ГИ БРОИТЕ,ЗА ИЗБОРИТЕ ГИ БРОИТЕ,А ТОВА ЧЕ НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО НЯМАТ РАБОТА НЕ ГИ СМЯТАТЕ.РУМЪНЦИТЕ ДАВАТ ПО 50 Х ЕВРО АКО СЕ ВЪРНАТ МЛАДИТЕ В РУМЪНИЯ,НИЕ КАКВО ДАВАМЕ,ЕДИН МОРКОВ.

27

Е как!

преди 7 години

Калабалъка като избяга от тиквонистан ще изчезне съвсем!

26

Антилиберал(нямам R)

преди 7 години

Личната отговорност е много важна. Гледах тази година по една местна телевизия в Черна гора интересен репортаж. Обясниха техния модел на усвояване на средства от кметовете. Кметът се подписва като физическо лице за получената сума и после като физическо лице отговаря за адекватното инвестиране на тези средства. Това е стар модел, въведен по времето на Югославия и по този начин злоупотребите са значително намалени. Нещо което тук ще струва 1 милион, там струва триста хиляди

fallback