Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Целта на Плана "Юнкер" беше насърчаване на инвестициите във всички сектори на икономиката, които отбелязваха спад след финансовата криза. До голяма степен спадът в инвестициите в по-голямата част от държавите членки на ЕС вече е преодолян, което в не малка степен означава, че този план изпълни своите цели. Това коментира експертът Димитър Манов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България е една от първите държави, които са поели инициатива за привличането на инвестиции по плана "Юнкер".

"Сибанк сключи споразумение, в резултат на което в малки и средни предприятия вече е разпределен близо 80 на сто от ресурса на стойност 100 млн.", посочи той. Три банки вече управляват и фонд за насърчаване на иновациите, допълни експертът.

Манов направи и уточнение, че нямат основание критиките, че по-голяма част от проектите по Плана "Юнкер" са поели към старите държави членки на ЕС.

"Европейските субсидии са инструмент, който е много активен в догонващите държави. Гаранционният инструмент Юнкер подкрепя симетрично всички държави, с което по-силните икономики биха се възползвали в по-голяма степен от него", обясни той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Бря

преди 7 години

Яз пък сАм си мислил, че во капитализмот секой се фаща за косата и сам прави фабрики и такоа и субсидии нема, щот то тей я при социализмот.

2

ни са знай

преди 7 години

И още:изпълни задачата си да шантажира непослушните премиери!

1

хаааа

преди 7 години

Изпълни целите си съсипа Европа и позволи на варварите да я превземат без съпротива,браво на дъртака.

fallback