Снимка: архив, БулФото

България е 10-та в Европейския съюз (ЕС) и 20-та в глобален мащаб от 55 пазара по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Статистиката, която компанията ползва, е от Евростат, след като Националният статистически институт (НСИ) спря да предоставя детайлни данни за цените на жилищата и публикува само индекси.

През третото тримесечие на годината в България е отчетен ръст на цените от 6,5% на годишна база и 2,8% спрямо предходното тримесечие, показват данните. Това ни поставя в групата на пазарите с умерен ръст на цените до 7-8%.

В тази група попадат още пазари като Чехия, Холандия, Латвия, Румъния, САЩ, Великобритания и други.

Най-бързо растящият пазар на жилища в Европейския съюз (ЕС) е Литва с 10% годишен ръст, но спад от 1,1% за тримесечието. Страната е на пето място в глобалната класация.

Световен лидер по ръст на цените на жилищата за поредно тримесечие остава Турция, макар че пазарът в страната видимо се забавя заради събитията след неуспешния опит за преврат. Годишният ръст се забавя до 13,9%, а за тримесечието – до 3,5%.

Непосредствено след Турция е Нова Зеландия с увеличение на цените от съответно 13,5% и 5,8%. Трета е Исландия с ръст от съответно 12,9% и 6%.

Топ 10 се допълва от Канада, Литва, Австрия, Чили, Китай, Малта и Швеция.

Кои страни са на дъното, четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase