Снимка: flickr

Наследниците на починали длъжници са новите жертви и източници за постъпления на "Топлофикация", твърдят пред "Телеграф" от Федерацията на потребителите.

Подобна практика имат и другите комунални фирми, както и компаниите за бързи кредити.

Все повече стават случаите, в които столичната "Топлофикация" гони за дълг на починал длъжник негови роднини по селата, които никога не са имали парно, както и родствениците им в чужбина.

Дружеството е осъдило и дало на частен съдебен изпълнител въпросните наследници, в резултат на което сметките им били запорирани.

"Топлофикация" София доскоро е била една от фирмите, които завежда дела срещу длъжниците покойници. От компанията обяснили във Федерацията на потребителите, че само чрез завеждане на иск срещу длъжника, макар и мъртвец, можели да се доберат до имената и адресите на наследниците и да насочат претенциите си срещу тях.

В момента обаче столичното дружество се снабдява с цялата информация от общината, Агенцията по вписванията, банки и други институции, и завежда дела и осъжда направо наследниците.

Иванка Петкова била дадена на съд от "Топлофикация" заради неплатени сметки за парно на починалата й майка. Жената е дадена на съдия изпълнител, който запорирал заплатата й и започнал да прави удръжки от нея.

Федерацията обаче завела дело срещу столичното парно и от името на потърпевшата го спечелва. Формулировката в решението на съда е, че дългът е бил на майката и Топлофикация е трябвало да предяви иска си към нея, докато е била жива, а не да чака смъртта й и тогава да търси парите от дъщеря й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase