Снимка: архив, БулФото

Световната банка повиши очакванията се за икономическия растеж на България през тази и следващата година съответно до 2,7% и 2,9% в тазгодишния си редовен доклад за Европа и Централна Азия. За сравнение, данните в доклада от миналата година сочеха ръст от съответно 2,2% и 2,7%.

Прогнозите за инфлацията в страната обаче са със силно понижение. За тази година Световната банка очаква дефлация от 0,2%, но за 2017 г. прогнозите са инфлацията да са ускори до 1,1%. За сравнение, миналата година очакванията на банката бяха ръстът на потребителските цени да се ускори съответно до 0,2% и с 1,4% през тази и следващата година.

В доклада се казва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е продължил да се разраства с около 3% годишен темп през първата половина на 2016 г. Икономическата активност е била подкрепена от силното местно търсене, което е спечелило от продължителното подобряване на пазара на труда, ниската инфлация и ръста на резервите.

Потреблението на домакинствата остава силно, се отбелязва в доклада, като намаляващата безработица, нарастващото заплащане и ниската инфлация са увеличили реалните доходи на домакинствата. Ръстът на износа се забавя спрямо първата половина на 2015 г. заради по-слабото търсене в страните извън Европейския съюз, но проносът на нетния износ към растежа продължава да бъде положителен.

Според доклада основното предизвикателство пред България е ускоряването на конвергенцията спрямо останалата част от ЕС и преодоляване на негативните последици от демографските промени. Ускоряването на конвергенцията ще изисква ръст на производителността до поне 4% годишно, за да се достигнат средните нива на доходи в ЕС в рамките на едно поколение, както и повече участие в работната сила, казва Световната банка.

Ръстът на производителността обаче е разочароващ, пише в доклада, а за да се решат проблемите, ще са нужни по-силни реформи за заздравяване на правната и институционална рамка, подобряване на уменията в работната сила и по-добра ефективност на публичните разходи. Реформите за подобряване на ефективността на съдебната система, понижаване на потенциала за корупция и подобряване на енергийния и финансовия сектор може да засилят доверието и да намалят фискалния натиск.

Европа и Централна Азия

Очертава се скромен растеж на БВП в страните от региона на Европа и Централна Азия през 2016 г. като цяло. Ниските цени на петрола и суровините в източната част на региона, намаляването на ръста на инвестициите в Европейския съюз, както и съществуващите структурни предизвикателства във всички държави вредят на растежа и се прибавят към увеличаващия се популизъм и разделение, се посочва в доклада за региона.

Очакванията в доклада са за скромен растеж от 1,6% в региона през 2016 г., което е незначително повишение от регистрирания 1,4% през 2015 г., но намаляването на доходите и потреблението най-вероятно ще смекчи последствията от скромния растеж. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2017 и 2018 г., като прогнозата за растежа е за 1,5% и 1,8% съответно.

Очаква се растежът да остане положителен в централната част на Европейския съюз, където Световната банка позиционира България заедно с Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. За 2016 г. очакванията са за ръст от 3,2%, за 3,1% през следващата година и отново за 3,2% през 2018 г.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase