Снимка: архив Reuters
fallback

Работници по заявка - заварчици, шлосери, строители ще бъдат обучени от държавата по искане на фирмите. Компании, които не могат да намерят нужните им кадри, могат да подадат заявка в бюрото по труда.

За 300 часа регистрираните безработни ще бъдат обучени за сметка на държавата. По време на квалификационния курс безработните ще получават и дневна стипендия от 8 лв. Курсистите, които се обучават в друго населено място пък, ще взимат до 10 лв. на ден, с които да покрият транспортните си разходи

За да получат обучени служители, работодателите трябва да подадат заявка в бюрото по труда.

"В нея трябва да е посочен броят на служителите, които ще назначат за не по-малко от 6 месеца", обясниха от Агенцията по заетостта пред "Монитор". Освен това шефовете сами ще избират кои безработни да бъдат обучени.

"Недостигът на персонал с професионална подготовка е факт в немалко икономически сектори у нас. Затова чрез тази мярка се опитваме да удовлетворим потребностите на бизнеса и работната сила", заявиха от АЗ.

Според проучване на "Менпауър” 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им кадри. Най-много вакантни места има за заварчици, елтехници, зидари. Шофьори, готвачи, сервитьори и оператори на машини също са в топ 10 на най-ефицитните професии у нас.

Според експерта по подбор на персонал Светослава Георгиева тази мярка би имала успех само сред младите безработни със средно образование.

"Останалите или са възрастни и нямат желание да се обучават, или са ниско образовани и имат нужда от ограмотяване", категорична е Георгиева.

Данни на Агенцията по заетостта показват, че половината от безработните нямат диплома за основно образование и са без препитание повече от година. Както "Монитор" писа, от следващата година социалното министерство ще праща трайно безработните на курсове по ограмотяване. Тези, които могат да четат и пишат, ще бъдат включени в програма за почасова заетост в селата. Местните ще ги наемат за косене на трева, ремонти на жилище или пазаруване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Моряк и половина

преди 7 години

до 27100 % вярно! Веднъж след оборка на блока в кв. Гоце Делчев, (до южния парк, за тези които не са отт София), облечен с мръсен гащеризон, отидох да купя 25 кебапчета и 25 кюфтета от кварталния супермаркет. Те като ме видяха с работно облекло и ме изгледаха и обслужиха, все едно съм осма категория човек, нищо че докарвам 9000 лв на месец!

22

Моряк и половина

преди 7 години

Аз такава работа за под 300 лв на ден надник не хващам! Ако има работодател, който може да си ме позволи да казва!

21

Анонимен

преди 7 години

Фирмите не търсят работници, а роби , ама ако може по-квалифицирани. Да могат всичко да правят, ама като да не им се плаща много много.

fallback