Снимка: Reuters
fallback

Трите работодателски организации - БТППАИКБ и БСК постигнаха консенсус по принципите за определянето на минималната работна заплата. Те са в съответствие с Конвенция 131 на Международната организация по труда и съвпадат донякъде с позицията на синдикатите - покриване на потребностите на работника и неговото семейство във връзка със социалното подпомагане от държавата, поддържане на високо ниво на заетост и отчитане на производителността на труда. Това обяви Димитър Бранков от БСК, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Работодателите са отправили покана към синдикатите за двустранни консултации по механизма на определянето на минималната работна заплата за 2017. Бранков припомни, че бизнесът е внесъл предложение за обсъждане на 3-годишната бюджетна прогноза още през април, затова не може да бъде обвиняван за липсата на преговори.

Бранков коментира и минималните осигурителни прагове. "Общата позиция на четирите работодателски организации е, че това е един остарял механизъм, който не допринася много за приходите на държавното обществено осигуряване и като цяло не се прилага в Европа."

"Целта на работодателите е да си уредят тази година да няма увеличение на минималната работна заплата, както пише в 3-годишната бюджетна прогноза, защото през следващите две години не се предвижда увеличение", заяви на свой ред президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него няма да е изгубено време, ако се изчака с консултациите сега, тъй като предстоят избори и определяне на бюджета.

"Става дума за това, че те са си наумили с всякакви средства тази година да спрат увеличението на минималната работна заплата, всичко друго са претексти, извадени оттук и оттам", обяви Манолов.

Той подчерта, че позицията на работодателите, базирана на Конвенция 131 на Международната организация по труда, е била предложена първо от синдикатите. 

Според Манолов инициативата за осъществяване на преговорите трябва да дойде от държавата. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Благоев

преди 7 години

От административното определяне на минималната заплата се облагодетелстват само работодателите! Чрез лобизъм и този механизъм те десетилетия провеждат политика на ниски доходи.В този си вид минималната заплата е по скоро социална помощ и няма връзка с издръжката на един самостоятелен човек!

11

Gazovo parno

преди 7 години

Minimalna bg zaplata za 1 chas - kolkoto min.eu zaplata za 1 sekunda.

10

Американ

преди 7 години

Вдигането на минималната заплата административно всяка година, както е до сега, без промяна в икономическите параметри( като производителност, качество, и подобни ) ще доведе до повишени изисквания към персонала. Демек по-малко хова ще вършат повече работа и ще взимат повече пари. И ще почнат да пискат, че много се работи.

fallback