Снимка: архив Reuters
fallback

Eдна четвърт от тях са директно от кражби на ток 4.5 милиарда kWh са загубите като цяло в електроенергийната система у нас. Една четвърт от тези загуби са директно от кражби на ток, обяви пред "Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

По думите му проблемът с посегателствата върху електроразпределителните съоръжения касаят националната сигурност и проблемът е много по-сериозен, а кражбите на ток на битово ниво могат да спрат с въвеждане на системи за дистанционно измерване.

"Предстои едно голямо разглеждане на проблема с посегателствата спрямо електроразпределителни съоръжения и той е свързан с критичната инфраструктура. Тук нещата опират до националната сигурност, защото посегателството върху основните разпределителни устройства може да доведе до несанкционирани и случайни прекъсвания на доставката на електроенергия, а от там да се наруши трафикът, да има пожари и т.н.", допълни проф. Тасев. Ако се погледне системата като цяло, числата са стряскащи, коментира още експертът.

"Още преди да се извърши приватизацията общо загубите в системата бяха около 12%. Сега в редица дружества те са намалени драстично и може да се говори за 3-4% кражби. Като цяло обаче загубите по системата съставляват 4.5 милиарда kWh електроенергия", каза още проф. Тасев.

Той допълни, че въвеждането на дистанционни уреди за измерване и защита от хакерските атаки безспорно изискват големи инвестиции, но това е най-ефективният начин за контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До 3

преди 7 години

Много сте прав. В мрежата има загуби от трансформация, загуби по електропроводите които могат да се калкулират в цената и човек да плаща това което си е потребил.Никак не е приятно ти да плащаш редовно някой друг да краде и накрая вместо да ги вземат от него парите или ако няма да ги изработи по някакъв начин то ще ги вземат от тези, които си плащат съвестно... някак си не е много честно.

10

Анонимен

преди 7 години

Единият реактор в Козлодуй работи за да покрива загубите:1/4 от крадене3/4/ от пренос и лошо проектиране и стопанисванеИ въпреки това разхищение пак изнасяме, та даже ни остава в резерва

9

Венета

преди 7 години

Този нещо се изсилва - един мегават е равен на 1000 киловата. Обявените от господина кражби изглеждат неестествено големи. 3 - 4% като се замисля(без да ползвам калкулатор) то тогава имаме свръхпроизводство на електроенергия. А относно инвестициите за дистанционното отчитане кой ще ги плати - естествено пак ние, кой ще си загуби работата -естествено работещите в дружествата българи. Да не говорим, че това е най- несигурният начин на достоверно отчитане. Нямам грам вяра в дистанционното!!!

fallback