fallback

Участниците в кръглата маса "Ролята на местните власти за насърчаване на културните и творчески индустрии", която се състоя днес в София, предлагат методология за инвестиционно оценяване на проекти и събития в културните и творчески индустрии. Те обсъдиха резултатите от теренното изследване на фондация "Каузи" и решиха доказаната в община Лондон методология да бъде представена пред Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие на Столична община и да се насърчи прилагането й от общинските служители в районната администрация.

Самото теренно изследване показва, че въпреки наличието на модерни общински стратегически документи (напр. Иновационна стратегия за интелигентна специализация на София 2016-2020 г.) понятието "креативни индустрии" или "културни и творчески индустрии" (КТИ) все още не е обособено и е слабо разпознаваемо от общинските служители. В допъление, КТИ експертите и служителите в общинската администрация имат различни гледни точки относно ролята на администрацията и често те се изразяват в "свръхочаквания" към общината.

За повишаване качеството и броя на добрите практики организаторите предлагат още:

Разширяване на гражданското участие и прозрачността
Опростяване на регулациите и режимите
Въвеждане на електронно управление на ниво общинска власт
Въвеждане на уведомителен, а не разрешителен режим
Събиране на регулярна информация за сектора, включително статистическа такава
Въвличане на повече от една институция по даден приоритет.

Кръглата маса е финално събитие по проект "Местните власти – активен партньор за развитие на CREATIV на София", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, в партньорство с ОКИ Столична библиотека. Тя е част от поредица обществени дискусии за създаването на работещ инструмент, който да спомага за по-успешното, мащабно и устойчиво развитие на КТИ в полза на иновативното градско развитие.
Лице за контакт: Марина Стефанова, 0896 609 700, marina@kauzi.org

Фондация "Каузи" е създадена през 2009 г. с основна цел да подпомага младежкото предприемачество. Всяка година фондацията организира Младежка предприемаческа борса – инициатива, която среща млади хора до 29 години и млади хора с увреждания до 39 години с потенциални инвеститори, които да им помогнат в реализирането на собствена бизнес или социална идея.

Един от последните проекти на фондация "Каузи" е за изследване на възможностите за устойчиви партньорства между местните власти и креативните индустрии, финансиран от Столична община, Програма Eвропа 2016.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback