Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Напоследък има сериозен интерес от чуждестранни инвеститори да получат българско гражданство чрез инвестиции. Това заяви адвокатът Христо Василев в Бизнес старт с Иван Нончев и Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев той говори за рисковете при отдаването на българско гражданство срещу инвестиции. Причината е, че българският паспорт се оказва много силен документ, допълни той. 

С него може да се пътува в 132 страни, като, за сравнение, руският и китайският паспорти дават достъп до 98 и 74 държави съответно, а индийският - едва 59, каза Василев. Освен това, чрез придобиване на българско гражданство, чуждестранният инвеститор става автоматично и гражданин на ЕС, добави той. 

Василев изброи горепосочените страни, защото смята, че именно от там може да дойдат потенциални кандидати, тъй като там има много солидни инвеститори, които имат нужда да придобият правото да пътуват безпрепятствено в ЕС. По думите му гражданите на бившия СССР имат предимство, тъй като процедурата е така направена, че те имат сравнително ниски държавни такси, а парите, които трябва да инвестират са им гарантирани. 

Важно е да има баланс между желанието да привлечем повече чужди инвестиции да подсигурим националната сигурност на България. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. 

Факт е, че без нужните предварителни проверки за произхода на парите и отношенията на тези хора с организации, забранени в глобален план, може да се създаде напрежение, каза Янев. По думите му аналогични програми са дали доста добри резултати в други страни, като в Португалия сумата достига €2 млрд.

Програмата в България стартира през 2009, когато проектите, започнати през имотния бум преди кризата, трябваше да се раздвижат, както и борсовия пазар, каза Янев. Според него парите от програмата може да се използват за финансирането на проблемни сектори. 

Чуйте разговорите с Василев и Янев във видеата по Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Значи с чужди паспорти примерно нашите с такъв голям достъп до други страни,което значи изградено доверие от тяхна страна,наверно и тяхната страна от където са те като вероятноста е голяма да са сред тях и да си движат капиталите чрез наши лични документи и да ни нямат доверие,че трябва тъй да се оформят или преоформят като инвестицията също идва от преоформяне или по народному преобличане или облякъл се онзи с тия дрешки,а пак с ония,демек все тая,а после кой му дал дрешките,кой ги тури в сака.

6

Анонимен

преди 7 години

инвестиция в българия,хвърли ги у печката по вероятно е да останат няколко банкноти

5

Анонимен

преди 7 години

ДА ИНВЕСТИРАШ НЕ Е КАТО ДА СИ КУПИШ КЪЩА. ТРЯБВАТ ТИ И ПОЗНАНИЯ , С КОЙТО ДА ВЪСТАНОВЯВАШ КАПИТАЛА. ТЕРОРИСТА, ДЖИХАДИСТА НЕСТАВА

fallback