Снимка: Архив, Булфото

Сезонни работници от трети държави ще могат да бъдат наемани от наши работодатели за срок до 90 дни. Това става възможно с приетия от правителството Правилник за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Това е важна тема, особено за туристическия сектор, подчертаха социалният министър Зорница Русинова и министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в МС.

По думите на Ангелкова решението ще подпомогне бранша за следващия сезон, особено за изпълнителските позиции – камериерки, бармани, сервитьори, където има недостиг.

Предстои да се разработят разяснителни кампании, така че секторът максимално да се възползва от тази възможност, каза още тя.

Русинова обясни, че лимити за броя на работниците няма да има, но работодателят ще трябва да докаже, че на територията на България няма подходящи кадри, които да заемат тези позиции.

Подробно са изброени необходимите документи, които работодателите следва да подадат в Агенцията по заетостта при кандидатстване за наемане на работа на работници от трети държави. Определена е и процедурата за кандидатстване за разрешение за извършване на дейност на свободна практика от чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase