Снимка: Reuters, архив
fallback

Концернът "Калашников" разработва лека ръчна картечница РПК-16 , калибър 5,45 мм, която ще може да се използва и за щурмова карабина, каза генералният директор Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС и "Фокус".

"Да, работи се върху това. На база проучване опита от съвременните въоръжени конфликти, ние разработваме лека 5,45 мм ръчна картечница "Калашников" РПК-16. По маса, габарити, точност и универсалност това оръжия няма аналози", каза той.

Криворучко допълни, че за новата картечница е разработен пълнител в повишена вместимост, който ще може да се ползва и за автоматите произвеждани от концерна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Симеон Димитров

преди 6 години

До юбералес До 1942г. никакви автоматични пушки в Германия не са правени.Първата автоматична пушка е автомата на Фйодоров - 1914 год или тази на Мандрагон в Мексико.В Германия автоматични винтовки разработва само Валтер и то на основата на пушкана на Холек (чешки конструктор).Автомата ShG-44 мод. 1942 год. като автоматика е точно копие на АВС-36 (Автонатична Винтока на Симонов-36 год.).Голямо количество от нея попадат в ръцете на немците в 1942 год,Прилича и на картечницата БРЕН но,обърната.

114

Симеон Димитров

преди 6 години

До знаещ АК-47 е може би 70тия проект на Калашников бе ***. Преди него е имало множество не сполучливи модели. Инж. Ото Шмайзер съществува само в кухата ти кратуна. Хуго Шмайзер няма нищо общо с АК. Вече писах. Той не е инженер и през живота си не конструирал и джобно ножче, камо ли автомат. Бил е технически неграмотен.Не знам какво знаят и децата, ама ти нищо не знаеш. Не знаеш имената, не си на ясно кой коя година къде е бил. Просто си поредния чукондур дочул от тук и там нещо.

113

Симеон Димитров

преди 6 години

Да обясня за 194568 път на кретена Хех и всички останали овце. Гениалният Хуго Шмайзер не е конструктор. През целият си живот е работил като икономист и организатор на производство в завода на баща му Луис Шмайзер. Този човек няма никакво техническо образовани е не можел да различава болт от винт. StG-44 е автомат проектиран от Луис Хйонел и Фриц Валтер (син на Георг Валтер). И двамата никога не са ходили в Русия и никога не са виждали М.Калашников.Това че са конструирали АК е инфо пръдня.

fallback