Снимка: архив, БулФото

Средната работна заплата ще се повиши на над 1000 лева през тази година, смята председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Според него Брутният вътрешен продукт също ще отбележи ръст - с 3%.

Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак, каза Симеонов в интервю за БТА.

България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции, въпреки тяхната плахост, посочи още той.

По думите му на пръв поглед пренасянето на туристи и на инвеститори към нас има краткосрочен характер. Родният бизнес обаче се радва, че външната политика на държавата е насочена към стабилизиране на обстановката. Това в дългосрочен план ще има положителен ефект, каза председателят на БТПП.

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката. Основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството, каза Симеонов.

Българските фирми не са притеснени от бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз, показва изследване на БТПП. Според бизнеса основните проблеми в ЕС, които са причинили излизането на Великобритания, са бавната и голяма администрация и честите намеси със законодателни промени от страна на европейските институции.

Иначе чувството е, че сериозните изводи в тези сфери не се правят и желанието за намеса, дори в елементарните дейност на бизнеса, продължава, добави той.

Доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката, каза Симеонов.

Бизнес организациите продължават да настояват за отмяна на минималните осигурителни прагове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase