Снимка: Reuters
fallback

Миграцията на млади висшисти от Източна към Западна Европа рискува да окаже натиск на икономиките от региона на техния произход и да възпрепятства усилията за догонване на западния жизнен стандарт. Това сочи публикувано днес изследване на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от Франс прес.

Емиграцията на млади квалифицирани работници от Източна Европа рискува да създаде порочен кръг, потискащ икономиката в родните им страни и допълнително засилващ привлекателността на по-богатите западноевропейски страни, отбелязва електронното издание на в. "Файненшъл таймс", цитирайки същия доклад.

След падането на желязната завеса в началото на 90-те години (на миналия век), последвалият четвърт век бе белязан от значителен миграционен приток Изток-Запад, обхванал близо 20 милиона души или 5,5 процента от населението на Централна и Източна Европа, припомня АФП.

Тази миграция е засегнала повече Югоизтока, отколкото балтийските страни и Централна Европа, се посочва в документа, озаглавен "Емиграцията и нейното икономическо влияние върху Източна Европа". Това е синтез на дискусиите на експерти от МВФ, но не изразява официално позицията на институцията, уточнява агенцията.

Масовото напускане на Източна Европа, която докладът дефинира като зона от 20 държави - от Естония до Албания, е намалило реалният икономически растеж на тези страни средно със 7 процентни пункта, според оценката, поместена в британския вестник.

Това движение е задълбочило недостига на висококвалифициран труд и е намалило производителността. В същото време парите, изпращани у дома от емигрантите, са направили получателите по-малко склонни да си търсят работа и са повишили реалния курс на много валути, отслабвайки конкурентоспособността на източноевропейските икономики, сочи докладът.

Ако между 1995 и 2012 година не е имало емиграция на квалифициран труд от изток, разликата в средния доход на човек между тези страни и средното за ЕС щеше да е с 5 процентни пункта по-малка, според анализа на МВФ.
Ако сегашните тенденции продължат, между 2015 и 2030 година пропуснатите ползи за целия регион биха могли да достигнат 9 процента от брутния вътрешен продукт, допълва АФП, като се позовава на изчисленията на авторите.

Експертите на МВФ съветват страните с емиграция да укрепят институциите си и да подобрят икономическата си политика, за да насърчат гражданите да остават, и да отдадат предимство на инвестициите спрямо потреблението, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Кирил Софийски

преди 7 години

Добър ден! Това го знаят със сигурност и чугунените глави провели масовата приватизация в България и сега станали успешни капиталисти с по 300%процента печалба и плащащи най-мижави данъци и заплати в Европа ! Важното за тях е печалба да има ! Как им викаше *** женица от екрана- Млади менижеи ли беше ?

12

Анонимен

преди 7 години

много малък процент от изучаващите IT и подобни специалности във вузовете в страната се реализират, като специалисти у нас а на запад процета им е 0, и нещо! не заблуждавайте децата и техните родители! треве Господ да ти е дал нещо в главата, иначе не става!

11

Наблюдател

преди 7 години

За миграцията на специалисти от източните страни /управниците естествено/ са основните виновници, а не Запада!Управниците са тези които несъздават необходимите условия за да задържат специалистите. Дори нещо повече, като България примерно просто политиката определено е нарочно да ги гонят! Вероятно защото това са мислещите и съответно критиците на управляващите, най-лесно за които е да се отървът от тях! За тях примерно глупостите които ръси ежедневно Б.Борисов неминават.

fallback