Снимка: Булфото, архив
fallback

Има инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", но тепърва предстоят разговори, лаконично обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Oще по темата

"Предстои да се развие тази тема, предстои да видим как точно, какво точно ще се предложи и за какъв интерес става въпрос", добави тя.

Петкова повтори, че има три варианта за съдбата на проекта. Първият е НЕК да плати 550 млн. евро заедно с лихвите на руската "Атомстройекспорт"  за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

Според нея този вариант не устройва държавата, защото не е ясно за какво може да се ползва оборудването.

Друг вариант е със съгласието на "Атомстройекспорт" да бъде продадено оборудването на трета страна.

Третият е създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите на едно бъдеще дружество свързани с АЕЦ "Белене", площадката и всички разходи във връзка с тази площадка.

Според нея този ход е икономически най-издържан и най-изгоден за нас.

"Ние искаме максимално бързо да се реши този въпрос, просто защото искаме да бъдем коректни към нашите партньори от "Атомстройекспорт", да изчистим отношенията си с тях. От друга страна колкото по-бързо решим този въпрос, толкова по-бързо ще се спре генерирането и на разходите от лихви", добави министър
Теменужка Петкова и уточни, че не се ангажира със срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Благоев

преди 7 години

Енергетиката трябва да следва икономиката.Самоцелното изграждане на Ядрена електроцентрала е като да наливаш пари в чужди икономики!Зад тези 1000 MW реактори трябва да стои една тежка индустрия с непрекъснат режим на работа за да са ефективни(при не пълен товар не са ефективни),спорадичен износ не е решение за такава мощност,извеждането от експоатация на такава мощност е много скъпо..До тук печелят доставчика на оборудване, икономики купуващи ток и спестяващи от инвестиции за малки кол. ток.

51

да се

преди 7 години

Да се инициира спиране на неработещите и наложени насила от сащ на ес санкции с/у Русия. И може и АЕЦ и Южен поток да направим. Давай ББ. Не се поддавай на тези дето ти държат досието. То навсякъде се говори за нето.

50

Нали е неизгоден бре

преди 7 години

Нали е само гьол, неекологичен, страшно скъп? Къде е истината, а?Според провежданата от 89 г. политика на всички правителства, Белене и Козлудуй не трябва да съществуват, нали не искате ядрени отпадъци и реактори. Или за БГ е неизгодно, а за всички останали е изгодно. Безумен цинизъм и наглост.

fallback